Mitä tiiviimmin taajamia rakennetaan, sitä tärkeämpiä parkkitalot ovat. Autot täytyy saada kadunvarsilta tehokkaaseen ja turvalliseen pysäköintitilaan. Etenkin ruuhkaisilla kaupunkialueilla parkkitalojen suunnittelulla ja materiaalivalinnoilla on suuri vaikutus sekä yleisilmeeseen että parkkitalon elinkaaren kustannuksiin. Julkisivurakentamisen asiantuntijamme kokosivat ajatuksia ja neuvoja parkkitalojen materiaalien valintaan.
Rakennusalalla ollaan hyvin hintatietoisia. Viime vuosina on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota rakennusten elinkaaren aikaisiin kustannuksiin pelkkien hankintakustannusten lisäksi. Siinä missä ennen julkisivuun saatettiin valita sopivista vaihtoehdoista edullisin materiaali ja ratkaista esimerkiksi ruostumisen seuraukset myöhemmin, nykyään valitaan alusta alkaen materiaaleja, jotka ovat kestäviä ja mahdollisimman huoltovapaita. Näin kokonaisuuden kustannukset tulevat edullisemmaksi, mistä myös loppukäyttäjät kiittävät.
Materiaalivalinnat eivät tietenkään riipu pelkästään rahasta. Parkkitalot ovat usein näkyvillä paikoilla ja niiden täytyy joko sulautua ympäristöön tai erottua sieltä edukseen. Materiaalien täytyy olla monimuotoisia ja muunneltavia eri kohteisiin. Laadun tunnusta ei myöskään ole haittaa – jos julkisivu esimerkiksi ruostuu jo parissa vuodessa, siitä tulee palautetta.
Olemme huomanneet myös uusia käytännöllisiä vaatimuksia, joita parkkihallikohteissa on. Nykyään aurinkopaneelit tulevat yhä useampaan rakennukseen jo alusta asti. Julkisivusuunnittelulta vaatiikin taitoa valita materiaalit, jotka vastaavat aurinkopaneelien rakenteellisiin vaatimuksiin.
Toisaalta arkkitehdit ehdottavat yhä rohkeampia rakenteita, jotka eivät kuitenkaan automaattisesti tarkoita kustannusten karkaamista taivaisiin, kun valitaan oikeat materiaalit.
Jätkäsaaressa sijaitseva pysäköintihalli Wood Cityyn valmistettiin alumiinilevyillä ja säleiköillä yhtenäinen ja näyttävä pinta.
Jätkäsaaressa sijaitsee SRV Rakennus Oy:n rakennuttama Wood Cityn pysäköintirakennus, joka on hyvä esimerkki siitä, miten sekä perforoiduilla alumiinilevyillä ja säleiköillä luodaan yhtenäinen ja näyttävä pinta kustannustehokkaasti.
WoodCityn julkisivussa käytettiin alumiinilevyä neljän millin paksuudessa sekä AluClik-säleikköä. 4 mm alumiinilevyt perforoitiin kohteen arkkitehdin suunnittelemalla pienellä vaihtelevalla kuviolla. Hallin sisäpuolella on käytetty 3 millimetrin alumiinilevyä, jolla pinnoitettiin termoelementtiseinät. Ilmanvaihtoelementit peitettiin säleikölle, jolla syntyi yhtenäinen pinta. Kaikki tuotteet jauhemaalattiin kestävällä, tummalla mattavärillä, joka tekee kokonaisuudesta arvokkaan ja lämpimän.
Klassisesta ja helppohoitoisesta pystysäleiköstä oivallinen esimerkki sijaitsee Espoon Tapiolassa. Bonava Suomen rakennuttama ja Playa Arkkitehtien suunnittelemassa Steniuksenkummun parkkitalossa on käytetty alumiinista AluClick-verhoilua. Säleikkö on ryhdikäs, yhtenäinen ja minimalistinen pinta.
Espoossa sijaitsevan Steniuksenkummun parkkitalossa käytetty AluClik Vertical -säleikkö tuo ryhdikkään ilmeen ja toimii yhtenäisenä pintana. Pystysäleikkö myös pysyy hyvännäköisenä, koska sade ja painovoima huolehtivat sen puhtaudesta.
Kun pysäkointirakennuksen täytyy kestää sekä kulutusta että katseita, kannattaa valita metalli, joka on monipuolinen ja kestävä. Alumiini on parhaimpia valintoja parkkihallien julkisivuihin, koska se on kevyttä ja kustannustehokasta, ja muokattavissa juuri ympäristön ja arkkitehdin suunnitelmien tarpeisiin.
Alupro on metallisten julkisivujen edelläkävijä ja tunnettu joustavista ja luotettavista toimituksistaan. Kustomoiduilla ja hyviksi todetuilla julkisivutuotteilla saatte vastinetta rahalle. Meiltä saat parkkitaloihin juuri tarpeisiinne sopivat tuotteet ja vaativiin ja ruuhkaisiin olosuhteisiin sopivat julkisivupinnat ja törmäyssuojat.
Tutustu julkisivutuotteisiimme ja ratkaisuihimme!