21 Helsinkiin Mäkelänrinteen Kampukselle valmistui uusi liikuntahalli. Jatke Oy:n urakoima halli sai julkisivuunsa pistemäisesti kiinnitetyn metalliverkon. Kiinnitysratkaisun ansiosta ylhäältä päin tuleva julkisivuvalaistus näkyy verkossa kauniisti ilman varjoja, ja oikealla limityksellä verkon sisäiset toleranssit on häivytetty taidokkaasti.
Lue, millaisilla teknisillä ratkaisuilla verkkojulkisivu saatiin kiinnitettyä ja limitettyä niin, että se on vähäeleisen tyylikäs ja kiinnitysrakenteet jättävät mahdollisimman vähän varjoa valaistuun ulkoseinään.
Urhea-halli on huippu-urheilijoille ja urheiluseuroille suunniteltu monikerroksinen rakennus, joka tarjoaa tiloja peilisaleista pallokenttiin ja kaikkeen siltä väliltä.
Urhea-halli
Pääurakoitsija: Jatke OY
Arkkitehtitoimisto: Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy
14 000 m²
Keskeisellä sijainnilla Urhea-halli oli logistisesti tarkkuutta ja hyvää suunnittelua vaativa kohde. Jatke on aiemmin kertonut, kuinka hankkeen rakennustöissä hyödynnettiin vanhoja tunneliverkostoja materiaalitoimituksiin.
Alupro tuli projektiin, kun julkisivulle etsittiin sopivaa teknistä ratkaisua ja oikeaa toimittajaa. Arkkitehdin visiona oli kevyt metallijulkisivu, johon tulisi taustavalaistus ylhäältä päin.
Alupro laati ensin digitaalisia ja fyysisiä malleja metalliverkosta ja sen pistemäisestä kiinnityksestä. Juuri verkko valikoitui kohteeseen muun muassa sen kustannustehokkuuden ja keveyden vuoksi, jolloin sen kiinnittäminen PVP-taustaan onnistuisi vaivatta. Mallien pohjalta valittiin parhaiten arkkitehdin visiota vastaava ja käytännöllisesti paras ratkaisu toteutukseen.
Pistemäinen kiinnitys on tapa häivyttää julkisivurakenteen kiinnikkeet niin, että ne eivät esimerkiksi luo ei-toivottuja varjoja. Erityisesti läpinäkyvissä rakenteissa pistekiinnitys auttaa pitämään katseen itse pinnassa eikä kiinnityksessä. Läpinäkyvissä ja esimerkiksi harvaan kiinnitetyissä julkisivuelementeissä pistemäinen kiinnitys saa taustan vaikuttamaan ilmavalta ja avoimelta.
Urhea-hallissa arkkitehdin valaistusvisio voitiin toteuttaa mahdollisimman vähäisilellä varjojen muodostumisella, ja kevyttä verkkoprofiilin ilmettä ei ole häiritsemässä näkyviä kiinnitysrankoja. Käytännössä verkot niitattiin pistemäisiin kannakkeisiin.
Pistekiinnitykseen tarvitaan lisäksi vähemmän materiaalia ja sitä kautta raaka-aineita, joten se on ympäristön kannalta kestävämpi valinta – kuten kevyt ja pitkäikäinen metallijulkisivu muutenkin.
Kiinnitystapana pistekiinnitys sopii todella monipuolisesti erilaisiin julkisivuihin. Vain julkisivumateriaalin koko ja paino luovat jonkin verran rajoitteita. Esimerkiksi Urhea-hallissakin käytettyihin PVP-elementteihin ei voi kiinnittää kaikkein raskaimpia materiaaleja pistemäisesti.
Metalliverkko on materiaalina sellainen, että huolellisinkaan tuotantoprosessi ei voi täysin häivyttää metallin sisäisistä jännitteistä johtuvia muotoeroja. Valmistuksen aikana reunasilmät muotoutuvat verkossa aina hieman erilaisiksi.
Jos tavoitteena on häivyttää saumaa mahdollisimman paljon, verkot täytyy limittää vaakasuunnassa juuri oikein. Saumojen näkymistä voi häivyttää myös varaamalla verkkoihin hieman ylimääräistä mittaa ja tekemällä tarkesahaukset, mutta se ei ole yhtä kustannustehokas ja ekologinen ratkaisu kuin oikeanlainen limitys.
Urhea-hallin verkot limitettiin pystysaumoissa noin 20 mm ja vaakasaumoissa yhden langan verran. Limityssuunta valittiin auringonvalon muodostaman varjostuksen mukaan. Yhdestä katselusuunnasta sauma on huomaamaton, toisesta sen erottaa selvemmin.
Tutustu pistekiinnityksen tai vedettyjen verkkojen vaatimuksiin
Pistemäinen kiinnitys on huomaamaton ratkaisu, jolla etenkin kevyet julkisivurakenteet voidaan kiinnittää ilman vaaka- tai pystypalkkeja. Urhea-hallun taustavalaistu julkisivu on hyvä esimerkki, kuinka ei-toivotut varjot voidaan minimoida pois viemästä huomiota. Se on monikäyttöinen ratkaisu, mutta taustarakenteen ja kiinnikkeiden vaatimukset on syytä selvittää huolella.
Vedetty metalliverkko on hyvä esimerkki siitä, kuinka symmetriseksi ja kevyeksi verkkojulkisivun saa, kun materiaalin ja tuotteen ominaisuudet tunnetaan läpikotaisin ja verkkoon käytetään oikeaa limitystekniikkaa.
Lue lisää vedettyjen verkkojen suunnittelusta asiatuntijaoppaasta!