Kohteen alkuperäisistä suunnitelmista poikkeaminen maksaa rakennusliikkeille aikaa ja rahaa. Muutoksista ja viime hetken viilauksista on tullut niin rutiininomainen tapa toimia työmaalla, että sitä pidetään jopa väistämättömänä. Jos kuitenkin kohteen osat valmistettaisiin jo tehtaalla tarkkojen suunnitelmien mukaan, ja ne asennettaisiin niin ikään suunnitelmia noudattaen työmaalle ilman tarkemittauksia, läpimenoajasta voi leikata jopa viikkoja.
Miksi rakennusprojekteissa tulisi kiinnittää enemmän huomiota tarkkoihin suunnitelmiin ja uskaltaa luopua mittauksista ja säädöistä kentällä?
Rakentaminen täysin suunnitelmien mukaisesti saattaa kuulostaa idealistiselta, mutta se on täysin saavutettavissa. Kaiken lähtökohta on tietomalli, joka on koko projektin ajan ajantasainen ensisijainen tietolähde. Tietomalleihin luottamalla projektista jää pois useita tarkemittauksia ja työmaakäyntejä sekä isojen, uniikkien tuotteiden mittavirheet ja uudelleenvalmistukset.
Kun kohteen tuotteiden valmistuksessa käytetään suoraan tietomalleja, tehdas pystyy vähentämään hävikkiä ja tuotantoaikaa, koska esimerkiksi raaka-aineiden menekin voi määritellä tarkkaan ja virheiden mahdollisuus pienenee. Jos tietomallissa on jo tässä vaiheessa määritelty asennusaikataulu, se antaa lisäksi valmistajalle mahdollisuuden ennakoida ja suunnitella tuotannon aikataulua niin, että oikeat tuotteet ovat valmiita oikeaan aikaan.
Muista, että tietomallin oikeellisuus on hyvin tärkeää. Vaikka tavoitteemme onkin välttää turhia mittakäyntejä, on mittakäyntiä huonompi tilanne tietenkin valmistaa tuote, joka ei sovikaan kohteeseen. Siksi kaikkien osapuolten on ehdottoman tärkeää panostaa tiedon jakamiseen ja tietomallin rikastamiseen, jotta se vastaa todellisuutta ja todellisuus tietomallia!
Miksi rakennusliikkeiden pitäisi kiinnostua tietomallinnuksen kehittämisestä? Lue, mitä asiantuntijamme ovat kirjoittaneet aiheesta!
Kun kaikki mahdolliset kohdekohtaiset tuotteet on valmistettu tietomallin pohjalta, se näkyy myös työmaalla. Tuotanto voi valmistaa jokaisen osan millin tai millin kymmenesosien tarkkuudella, jolloin itse työmaalla ei tarvitse enää mitata ja muokata mitään. Projektin aikana ei tarvitse keksiä enää uusia ratkaisuja kuin aniharvoin, koska mahdolliset yhteentörmäykset rakenteiden tai asentajien aikataulujen kanssa nähdään ennalta.
Rakennusliikkeen näkökulmasta tietomalliin ja suunnitelmiin nojaaminen tarkoittaa myös, että kokonaisuuden hallinta onnistuu etänä.
Esimerkiksi julkisivujen osat tarvitsee vain asentaa. Ei tarkemittauksia, ei muutoksia, ei uusien osien tilaamista ja odottelua. Arkkitehdin visio valmistuu käsikirjoituksen mukaan, ja koko projektin virtaus on jaetun tiedon ja tarkkuuden ansiosta parantunut.
Savonlinnan uuden pääterveysaseman valmistaminen ja rakentaminen suunnitelman pohjalta näkyi käytännössä:
Terveysaseman julkisivuun tyylikästä ilmettä tuo eri sävyin pintakäsitelty AluClick. Alumiininen AluClik Vertical -säleikkö tuo rakennukselle ryhdikkään ilmeen ja toimii yhtenäisenä pintana. Pystysäleikkö myös pysyy hyvännäköisenä, koska sade ja painovoima huolehtivat sen puhtaudesta.
Helppohoitoinen pystysäleikkö toimii kohteessa tarvittaessa myös näkösuojana tiloissa, jotka halutaan suojata ulkoapäin uteliailta katseilta estämättä kuitenkaan näkymää sisältä ulospäin.
Savonlinnan kohteen arkkitehtitoimistona oli Arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy ja tilaajana Rakennustoimisto K. Tervo Oy.
Haluatko ratkaista tiedonkulun ongelmat ja välttää tarpeettomat budjetin ylitykset? Monimutkaisia rakennuksia ei kannata enää viimeistellä työmaalla paperisten dokumenttien varassa, vaan ottaa digitaalisista välineistä kaikki hyöty irti.
Teimme rakennusalan edelläkävijöille BIM-oppaan, joka tukee digiloikkaa ja esittelee tietomallinnuksen mahdollisuuksia: lataa opas täältä!